7 redenen om dat non-fictie boek vooral NIET te schrijven
12 juli 2024 

7 redenen om dat non-fictie boek vooral NIET te schrijven

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland wil een boek schrijven. Heel veel mensen zijn nog niet aan dat boek begonnen omdat ze allerlei excuses hebben. Of ze zijn er wel aan begonnen maar hebben het niet afgemaakt om wat voor reden dan ook. Er worden genoeg excuses opgeworpen. Hier volgen 7 redenen waarom je dat boek NIET moet schrijven. 

 

Reden 1 Ik ben bang dat ik door de mand val als ik een boek publiceer

Heel veel mensen hebben last van het ‘imposter’ syndroom. De naam zegt het al: je bent dan bang als een bedrieger gezien te worden. Het grappige is, dat mensen dit vaak hebben als iets ze heel natuurlijk afgaat. Het lijkt dan te makkelijk om waar te zijn. En de vraag is dan: heeft dit wel waarde voor de ander? Wat jou natuurlijk afgaat, kan voor de ander een ‘struggle’ zijn. En dan is wat jij doet juist waardevol. Het is dan ook juist een goede keuze om een boek te schrijven. Je kunt die ander helpen die moeite heeft met dat waar jij talent voor hebt.

 

Reden 2 Ik ben geen expert

Alle mensen die nu expert zijn, waren ooit nog geen expert. Ook zij zijn bij nul begonnen. Door zich te verdiepen in datgene waarin ze nu een expert zijn, zijn ze langzamerhand expert geworden. En de experts waar jij naar kijkt, zijn misschien maar twee stappen van jou verwijderd. Ze weten wellicht net iets meer dan jij. En zo kun jij ook een expert zijn voor mensen die twee stappen achter jou aan komen dribbelen. Je kunt het schrijven van een boek als aanleiding gebruiken om je helemaal onder te dompelen in alle kennis die er op jouw onderwerp te vinden is. Zo kun je een expert worden.

Of misschien ben jij wel een ervaringsdeskundige waar de experts ook nog van kunnen leren. Je bent dan dus ook een expert en je kunt je boek baseren op jouw ervaringen. Mensen lezen graag over mensen en hun ervaringen. Ook daarvan leren ze heel veel. Wellicht dat de lezer juist veel uit jouw verhaal weet te halen omdat je maar één stap verder bent dan je lezer.

 

Reden 3 Ik ben niet goed in schrijven

Veel mensen denken heel moeilijk over schrijven. Dat ze ineens in een hele andere taal, een veel formelere taal moet gaan schrijven dan waarin je denkt of praat. Er zijn genoeg mensen die moeilijke taalconstructies gaan fabriceren als ze een brief of mail moeten schrijven. Maar de meeste mensen in Nederland lezen het liefst op een eenvoudig taalniveau. Dat leest veel makkelijker en sneller.

Ben je niet goed in taalkundige kwesties, twijfel je over d of dt, waar de punten en komma’s moeten staan en dergelijke. Maak je geen zorgen, daar kun je andere mensen voor vragen. Er zijn goede redacteuren en correctoren die je kunnen helpen.

 

Reden 4 Ik ben bang dat mijn boek geen succes wordt

Niet iedereen schrijft een bestseller volgens de definitie van 10.000 stuks verkochte boeken. Maar als je boek geen bestseller is, dan betekent dit zeker niet dat je boek geen succes is. Jij bepaalt zelf of jouw boek een succes wordt of niet. Wanneer vind jij het een succes? Als een groot deel van jouw niche-doelgroep jouw boek heeft gekocht of in ieder geval bekend is bij 50% van de doelgroep? Als 10% of 25% van de kopers van jouw boek doorstromen naar een volgend product uit jouw assortiment? Als jouw boek ervoor zorgt dat je een interview krijgt in de plaatselijke krant waardoor je weer meer klanten in jouw praktijk krijgt? Als je als expert wordt gezien?

En als je je doel nog niet hebt gehaald, dan betekent dit dat je je boek nog niet voldoende hebt gepromoot. Als je weet wat jouw definitie van succes is, dan kun je daarnaar toe werken.

 

Reden 5 Er zijn al zoveel boeken over dit onderwerp.

Als er al veel boeken zijn over een onderwerp dan betekent dit dat het blijkbaar een populair onderwerp is. Kijk eens naar al die boeken die er zijn. Geen een boek is hetzelfde. En als jij een boek over hetzelfde onderwerp gaat schrijven dan wordt het toch weer een heel ander boek want niemand kijk op precies dezelfde manier tegen het onderwerp aan als jij. Jij hebt door jouw unieke combinatie van jouw achtergrond, jouw opvoeding, jouw gezinssamenstelling, jouw opleiding, jouw karaktertrekken, jouw gekke dingen, jouw vrienden en kennissenkring, jouw werkervaring, etc. En dit levert jou een unieke kijk op het onderwerp. Niemand heeft de exact zelfde combinatie van eigenschappen, ervaringen, achtergrond, etc. Ook de lezers van jouw boek zijn niet exact hetzelfde als de schrijvers van die andere boeken over hetzelfde onderwerp. Vaak lezen mensen meerdere boeken over hetzelfde onderwerp vanwege de variatie tussen de boeken. Jij schrijft jouw boek vanuit jouw perspectief en dat is een verrijking voor de markt. 

 

Reden 6 Waarom zijn mensen geïnteresseerd in mij? 

In principe is de lezer van jouw boek niet in jou geïnteresseerd, die zijn vooral in zichzelf geïnteresseerd. Ze zijn wèl geïnteresseerd in jouw verhaal omdat ze willen weten wat dit voor hen kan betekenen. Wat kan ik hiervan leren dat mij verder vooruitbrengt? Of welke elementen uit het verhaal lijken op mijn verhaal waardoor ik herkenning en erkenning voel? Of: hoe doet ze dat en waarom zou ik dat dan niet kunnen? Omdat ze dat ook willen.

Het gaat dus niet om jou. Het gaat om de lezer zodat de lezer zich beter kan voelen over zijn of haar leven. Dus als jij ervaringen deelt, kan de lezer daar heel veel uit halen. Pas als ze jou wat beter leren kennen door je werk of door verhalen over jezelf, dan pas kunnen ze zich eventueel voor jou als persoon gaan interesseren. 

 

Reden 7 Ik heb geen tijd om een boek te schrijven

Net als alle andere mensen heb je 24 uur per dag. Hoe geef je invulling aan die 24 uur? Na goed voor jezelf zorgen, je kinderen, je werk, etc. houd je meestal wel tijd over. Hoe geef jij daar nu invulling aan? Besteed je veel tijd aan social media, tv kijken en dat soort dingen, waar je eigenlijk niet beter van wordt? Dan kun je in ieder geval die tijd aan het schrijven besteden. Al gaat het maar om 10 minuten per dag. Ook dan maak je vooruitgang. In ieder geval meer dan wanneer je helemaal niet schrijft. Waar het om gaat is dat je de juiste prioriteiten stelt, kleine stappen afbakent zodat je hapklare brokken krijgt en dat je die stappen gaat zetten. Iedereen heeft tijd. En als het echt belangrijk is, dan maak je er tijd voor. Meestal gun je jezelf geen tijd. Ik denk dat als we dit als reden opvoeren er nog een andere reden is waarom we dingen niet doen. Waarschijnlijk een van de voorgaande redenen. Als je zegt geen tijd te hebben, bedenk dan vooral: wat kan een boek voor je betekenen bij het behalen van je doelen en hoe graag wil je die doelen bereiken?

Over de schrijver