Werk hoeft niet leuk te zijn


Ik heb deze zin regelmatig gehoord. Als ik weer eens op zoek was naar andere werk omdat ik niet genoeg voldoening uit mijn huidige werk haalde en dat dan deelde met mijn omgeving. Niet iedereen snapte dat. En dan hoorde ik dus weer: “Werk hoeft niet leuk te zijn. Je moet er je brood mee verdienen. En daarbuiten kun je dan leuke dingen doen.” Ik schaamde me dan wel dat ik iedere keer van baan wilde veranderen, terwijl er ook genoeg mensen waren die geen baan hadden of die twee banen nodig hadden om rond te komen. En dan wilde ik zo nodig een andere baan omdat ik mijn werk niet leuk genoeg vond. Was dat wel een goede reden om van baan te veranderen?

 Ik heb dan ook veel nagedacht of ik het eens kon zijn met ‘Werk hoeft niet leuk te zijn’. Maar ik geloof dat werk wel degelijk leuk mag zijn. Zelfs leuk MOET zijn. Want op het moment dat je je werk leuk vindt doe je je werk veel beter, heb je veel meer energie, word je een leuker mens in het algemeen omdat je beter in je vel zit. En je voelt je beter over jezelf wanneer jij meer waarde kunt leveren of van nut kunt zijn voor onze maatschappij. Een gevoel van voldoening is superbelangrijk.

 Ik heb inmiddels werk gevonden waar ik enorm veel voldoening uithaal. Waar ik ontzettend gelukkig van wordt zelfs. Waarmee ik heel veel anderen kan helpen waardoor ik me nog beter voel. En niet alles is altijd leuk hoor. Ik moet nog steeds wel taken doen waar ik minder plezier uithaal. Maar doordat mijn andere werk zo leuk is, vind ik de minder leuke klussen veel minder erg.

 Hoe zit het met jou? Heb jij al een tijdje het gevoel dat je meer voor een ander wilt betekenen dan je nu kunt? Frustreert dat je? Of voel je je er leeg door omdat je al zolang niet doet wat je eigenlijk voelt dat je te doen hebt?

Over de schrijver