Jezelf zijn

Jezelf zijn is één van de moeilijkste dingen om te zijn.


Jezelf zijn klinkt heel simpel. Eigenlijk is het juist vrij complex. Jezelf zijn is vooral een werkwoord. Je mag er namelijk wel wat voor doen. Er zitten zelfs een aantal voorwaarden aan vast:

1.    Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie je bent. 

Hoe komt het dan dat we vaak iets willen en dan toch compleet iets anders doen? Zonder zelf ook maar te snappen waarom we dan toch niet deden wat we eigenlijk wilden.

2.    Jezelf zijn moet in veel verschillende situaties worden toegepast. 

Ken je van die collega’s die op een personeelsfeestje ineens compleet anders zijn wanneer hun partner erbij is? Terwijl die collega in de ogen van zijn of haar partner lekker zichzelf is? Wie is die collega dan echt?

3.    Je bent jezelf ook wanneer anderen een andere keuze maken dan jij.

Ga eens lunchen met een stel vriendinnen. Er is altijd wel iemand die precies hetzelfde bestelt als de ‘leider’ van de groep. Misschien ben jij dat wel. Terwijl je dan later denkt: “Oh, had ik maar lekker een uitsmijter genomen in plaats van die skinny salade.”

4.    Je geeft ook altijd je eigen mening.

Zit je in een discussie en dan komt er iemand met een verhaal dat je gister volledig op bij Jinek of Op1 hebt gehoord. Zonder censuur. Is dat dan een eigen mening of had die persoon het even door zelf-filter mogen halen? Vaak heb je het niet eens in de gaten dat je anderen napraat. Kijk maar eens wanneer je nummer zoveel bent die reageert op een berichtje van een ander. Hoe origineel is jouw tekst dan nog?

En zo zijn er nog wel wat meer voorwaarden. Ik voldoe daar niet altijd aan. Maar ook ik ben menselijk ook al denk ik soms dat ik Wonder Woman ben. Ik ben me wel BEWUST steeds meer bewust van mijn gedachten, gevoelens en emoties. Wie is de echte ik onder al die laagjes?

Over de schrijver