fbpx

Mijn dochter van 2,5 is een waterrat. Wanneer ze kopje ondergaat dan vindt ze dat prima. Ze duikt naar de bodem om objecten op te vissen. Ze wil zelfs onderwater zwemmen. Vandaag deden we mee met de ouder en kind zwemles. De kinderen moesten vanaf een stapel vanaf 4 matten op de kant in het water springen. Olivia gooide iedere keer haar benen omhoog waardoor ze met haar billen op het water landde en een bommetje maakte. In het groepje zat ook een meisje met wat minder lef. Als ze van de matten afsprong moest haar moeder haar eerst twee handen geven. Ik vroeg mijn dochter het meisje een hand te geven en samen met haar te springen. En Olivia deed dat. Ze stak haar hand uit naar het meisje. En het meisje pakte haar de hand. We telden af: 1, 2 en ze sprongen samen.

 Het meisje dat steeds niet alleen durfde te springen sprong aan de hand van Olivia het water in alsof ze nooit anders gedaan had. Olivia paste zich aan het niveau van het meisje (de mate van lef) aan door geen bommetje te maken en ‘normaal’ te springen. Ze had eerder gezien dat de moeder het meisje steeds aan de hand nam. Ze snapte dat het meisje het lastig vond. Had Olivia wel een bommetje gemaakt, dan was het meisje waarschijnlijk heel anders in het water terecht gekomen. En was ze nog minstens even bang geweest. Met een beetje mazzel vindt ze van de matten afspringen vanaf nu minder eng door het samen gedaan te hebben, in vertrouwen.

Schrijf je een non-fictieboek dan dien je ook rekening te houden met het niveau van de lezer. Niet alleen qua inhoud, misschien is je lezer nog niet toe aan dat bommetje. Maar ook met je ‘tone of voice’. Schrijf jij met respect naar jouw lezer? Of betuttel of bemoeder je de lezer omdat jij meer weet? Blaas je misschien hoog van de toren? Of schrijf jij juist op een vertrouwenwekkende manier? Voelt de lezer dat hij of zij met jou een ontwikkeling gaat doormaken? Want daar gaat het om, om het gevoel dat de lezer krijgt bij het lezen van jouw teksten.  Een lezer leest alles tussen de regels door. Wees je bewust van je houding richting je lezer. Geef jij je lezer het vertrouwen waardoor de lezer ook het vertrouwen in jou voelt? Reik je lezer de hand door te kijken naar wat je lezer nodig heeft.

 

#boekschrijven #schrijfstijl #schrijven #non-fictieboek