fbpx
Het wordt een beetje een lang verhaal. Dit omdat het belangrijk is dat jij een goed beeld hebt met wie jij in zee gaat. Jij wilt het beste voor jouw boek. Want jij wil een fantastisch boek op de markt zetten. Dan wil jij ook weten of je met de persoon werkt, die het beste bij jou past.

Ik ben Linda Baart. De uitgever van drie uitgeverijen:

Astronaut Boeken – boeken gericht op kinderen, hun ouders, hun opa’s en oma’s en hun andere verzorgers. In Astronaut Boeken valt er altijd wat te ontdekken.

Colourful Life boeken – De magie van jezelf zijn. Colourful Life boeken geeft spirituele boeken uit.

Taste of Life boeken biedt je hèt alternatief voor zelf uitgeven. Jij bepaalt zelf wat er in je boek staat en hoe het eruit ziet. Taste of Life boeken geeft non-fictie boeken (business boeken, informatief, zelfhulpboeken, etc.) uit.

Ik ben in 2017 begonnen met mijn eerste uitgeverij, Astronaut Boeken. Na de geboorte van mijn dochter heb ik mijn leven anders ingericht. Zij blijft waarschijnlijk mijn enigste kind aangezien ik 42 was toen ik haar kreeg. Ik wil dan ook volop van haar genieten en zelf voor haar zorgen. Dat betekende dat ik niet meer als interim communicatie adviseur aan de slag kan, waarbij je veelal op kantoor van je opdrachtgever zit. Ik ben gaan bedenken wat ik wilde. Dat werkte niet. Maar het proces deed zijn werk en ineens was het idee er. Door mijn slaapgebrek net na de geboorte van mijn dochter, weet ik niet eens meer op welk moment het idee ontstond en wat precies de aanleiding was. Waarschijnlijk is het een resultaat van alle zaadjes die in de loop der jaren geplant zijn.

Als communicatieadviseur heb ik alle werkzaamheden die binnen een uitgeverij voorbij komen al honderden keren uitgevoerd. Alleen de markt is nieuw voor mij. En aangezien ik het als communicatieadviseur ook gewend was om me steeds rap in te werken op een nieuwe markt, voelde dat ook volledig vertrouwd voor mij.

En waarom dan aan de slag met boeken? Ik ben altijd een enorme boekenfan geweest. Op een zaterdag begon ik aan een boek en las ik het uit. Helaas lukt dat nu niet met een klein grietje dat ook aandacht wil. Daarom ben ik ook zo blij wanneer ik met jullie manuscripten aan de slag mag. Krijg ik toch nog mijn leesportie.

En natuurlijk lees ik nog steeds boeken. Op vakantie verslind ik er heel wat. Dan gaat mijn voorkeur uit naar thrillers. En verder ben ik gek op bijvoorbeeld informatieve boeken over allerlei onderwerpen, werkboeken / doeboeken, businessboeken, activiteitenboeken, zelfhulpboeken. Wat die laatste categorie betreft: als kind dat vroeger veel werd gepest, heb ik altijd het idee gehad dat ik mezelf constant moest verbeteren om geaccepteerd te worden. En ondertussen ben ik gewoon een enorme liefhebber van dat soort boeken. Het maakt meestal wel wat los.

En kinderboeken vind ik ook heerlijk. Wat een rijkdom om nu voor te lezen aan mijn dochter. Ik geniet daar zelf ook enorm van. Er zijn zoveel leuke, gekke, mooie, bijzondere boeken. Hoe gaaf is het dan om binnen Astronaut Boeken ook van dat soort boeken te mogen maken.

Toen ik op de basisschool zat, heb ik ook eens boek gemaakt. Het was een soort detective waarin je raadsels moest oplossen en en je steeds een stapje verder richting de oplossing kwam. Ik was daarbij geïnspireerd door een boek uit de schoolbibliotheek. Toen ik dat nog eens wilde lezen, was het weg om nooit meer gevonden te worden. Dat zit me nog steeds dwars. Dat boek heeft zo’n indruk gemaakt, dat ik het me nu nog steeds herinner. En dat is precies wat ik wil bereiken met de boeken die ik uitgeef. Die boeken MOETEN zo goed zijn dat lezers het in één keer uitlezen en het nog een keer willen lezen. Zo goed dat ze nog meer van dezelfde auteur willen lezen. En zo goed dat het jou, als auteur nog leukere opdrachten oplevert en dat je kan kiezen wat je wel of niet doet. Zodat jij de regie krijgt over jouw leven. Zodat jij kan beslissen wanneer jij lekker naar het strand wilt, zodat jij een weekend naar New York kan wanneer jij wilt en zodat jij je vrij voelt.

Ik hou dus ontzettend veel van boeken. Ik hou ook van schrijven. Ik heb zelf ook veel geschreven (ik ken de momenten van flow en de momenten van frustratie) en krijg daar veel complimenten over. Mijn missie ligt echter ergens anders. Namelijk anderen helpen om een fantastisch boek te schrijven en dat uit te geven. Ik ben namelijk heel goed in het redigeren van een boek. Ik zie nog meer mogelijkheden in een boek, ik zie hoe het anders en beter kan, ik kan je daar ook aanwijzingen over geven.

Jaren geleden werkt ik bij Adecco op een commerciële afdeling die de account managers van de allergrootste accounts ondersteunde. Daar heb ik veel geredigeerd. Voordat een offerte naar een klant mocht, ging de offerte eerst langs mijn afdeling.

Er was een account manager die altijd naar mij toekwam voor feedback op zijn offertes. Hij vertelde me dat hij dit deed omdat ik altijd iets extra’s wist toe te voegen. Een dienst die hij ook nog kon aanbieden, een andere kijk op zijn aanbod, een creatieve omschrijving waardoor zijn verhaal sterker werd. Wij waren een gouden team en hij ging steeds beter verkopen. Hij was de accountmanager die de meeste opdrachten binnen haalde naar aanleiding van zijn offertes. Ik vond het heerlijk om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. En daar geniet ik nog steeds van. Anderen vooruit helpen met hun verhaal door waardevolle feedback op hun verhaal te geven.

Omdat ik het zo leuk vind, heb ik ook besloten om nog meer mensen te gaan helpen om hun boek uit te geven. Er lopen zoveel mensen rond met een mooi, inspirerend, bijzonder verhaal. Verhalen die gedeeld mogen worden zodat lezers daardoor geïnspireerd raken. Daarom heb ik twee nieuwe uitgeverijen het levenslicht laten zien: Colourful Life boeken en Taste of Life boeken. En een online programma is in de maak om die verhalen ook daadwerkelijk in boekvorm te gieten. Ik heb al van veel mensen gehoord dat ze graag een boek willen schrijven, maar dat ze er door diverse redenen nog niet aan begonnen zijn. Bijvoorbeeld:

Ik kan niet schrijven. Dat is onzin. Iedereen kan schrijven als je maar weet hoe je het moet aanpakken.

Ik weet niet waar ik moet beginnen. Dat kan ik me goed voorstellen. Het lijkt zo’n enorm project. En als je dat gestructureerd aanpakt, is het goed te overzien en kun je stap voor stap invulling geven aan je boek. Jouw boek komt er zeker!

Uiteraard werk ik niet alleen aan al die boeken. Ik zie mezelf als een aannemer die het best mogelijke team samenstelt om ervoor te zorgen dat een topboek wordt geschreven en uitgegeven. En het mooie is, bij onze uitgeverijen bepaal jij zelf hoe jouw boek eruit komt te zien en je bepaalt zelf de inhoud. Het is en blijft dus echt jouw boek. Uiteraard zorgen wij ervoor dat het boek voldoet aan alle kwaliteitsstandaarden.

Nu heb je een beeld van wat mij drijft. Ik ben benieuwd naar wat jou bezig houdt!