fbpx

Ik ben bezig om mijn website aan te passen. Dat is echt zo’n klus die ik steeds voor me uit geschoven heb. Want eerst moet er altijd nog wat anders gebeuren. Ik zie een website als een basis om kennis met mij te maken. Maar eigenlijk ontmoet ik jou liever in het echt. Want dan weten we ook of we die klik hebben.

En toch vind ik die website nodig. Vorig jaar kreeg ik een beter beeld van waar ik naar toe wil, en heb de huidige website in elkaar geflanst om maar wat te hebben. Het voelt zo respectloos omdat het lijkt alsof ik geen moeite voor jou wil doen. Maar ik heb tegelijkertijd nog zoveel andere dingen te doen en zo weinig tijd.

Ik heb allerlei excuses om niet aan die website te beginnen. Wat zit erachter? Ik kan het op perfectionisme gooien. Als ik nu die website ga maken, moet ie meteen helemaal goed zijn. Als dat zo was, dan had ik de website vorig jaar echt nooit online gegooid. Vind ik al die andere dingen leuker om te doen? Nee, nu ik wel aan die site ben begonnen, vind ik het superleuk.

En terwijl ik dit schrijf, komt het ineens naar boven. Die website maak ik niet zomaar even. Het is een groot project dat veel tijd kost. En ik weet eigenlijk nog niet 100% waar ik naar toe wil. Toen ik gister begon, was het nog best vaag. Ik heb eerst een grof plan gemaakt van wat ik denk dat het moet zijn. En ik merk nu al dat het werkende weg steeds duidelijker wordt.

En zo is het ook met het schrijven van een boek. Als je nog moet beginnen, weet je niet precies hoe je boek wordt. Zolang je maar een idee hebt en daar een plan op maakt, kun je starten. Al werkende weg ga je zien dat het eigenlijk allemaal wel mee valt. En dat het zelfs leuk is om zo’n boek te maken. Zolang je maar richting hebt. Zie het niet als een groot project maar als een project waarin je aardig wat kleine stapjes te zetten hebt. Al die kleine stapjes brengen je steeds dichterbij het verwezenlijken van je droom: het schrijven van je boek.

Afgelopen weekend was ik bij een event van Tibor Olgers. Hij zei het heel treffend: je vindt altijd meer antwoorden in beweging dan in stilstand. Laat je hand over het papier of over je toetsenbord bewegen en schrijf vandaag nog een pagina.

Succes met schrijven!